top of page

HOMENATGE a @JoanBPellicer ★ @aj_gandia @PelsPoblesSafor @ValldignaCAT @alfonselvell

La I Setmana Joan Pellicer està organitzada pels departaments de Gestió Responsable del Territori, Polítiques Educatives (UPG) de l’Ajuntament de Gandia, juntament amb el CEIC Alfons el Vell i la Plataforma pels Pobles de la Safor. Hi col•laboren: el projecte en xarxa Valldigna.cat els centres excursionistes de Ròtova i la Vall del Vernissa

Sota el títol: "Diània, comarques centrals valencianes", l'Ajuntament es suma als actes que programa des de fa 9 anys la Plataforma pels Pobles de la Safor i dedicarà una setmana a l'any a recordar el desaparegut metge etnobotànic, que va transmetre l'estima pel nostre territori a molts gandians i gandianes.

NP AJUNTAMENT DE GANDIA Data: 29/02/2016


El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, acompanyat de la regidora de Polítiques Educatives, Laura Morant i la representant de la Plataforma pels Pobles de la Safor, Sonia Fayos, ha presentat aquest matí, la I Setmana Joan Pellicer. Es tracta de tot un seguit d’activitats per homentajar el desaparegut metge etnobotànic. Ròdenas ha recordat la importància de la figura de Joan Pellicer, qui durant 30 anys va dedicar la seua vida a la divulgació i la formació en l’estima pel nostre territori. “Pellicer és el culpable que molts gandians i gandianes siguen hui molt sensibles cap a la protecció i posada en valor del nostre territori”. És per aquesta raó, que anualment s’organitzarà una setmana amb activitats relacionades amb el paisatge de les comarques centrals valencianes o Diània, com anomenava el bellreguardí aquest territori.



Així, la I Setmana Joan Pellicer du per títol: “Diània, comarques centrals valencianes”:

  • El Dijous, 3 de març, a les 19.30 hores i a la Casa de la Marquesa (sala B) hi haurà una Taula rodona: “La gestió dels espais rurals dels recursos agroforestals al País Valencià. Un repte a afrontar”. Estarà moderada pel director del CEIC Alfons el Vell, Rafel Delgado. Hi participen: Josep Nebot (Subdirector General de Medi Natural de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural) Ramon Mampel (Secretari General de la Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià – COAG) i Òscar Martínez (President d’AMUFOR, l’Associació de Municipis Forestals Valencians i alcalde d’Enguera).

  • El dissabte, 5 de març està previst un Taller d’hidrobiologia “Coneix la fauna i la flora que viu en l’aigua dolça”, dirigit al públic familiar. Serà a les 11 hores, al Centre Social de Marxuquera.


  • Diumenge, 6 de març. La Universitat Popular de Gandia, conjuntament amb la Plataforma pels Pobles de la Safor, ha organitzat la ja tradicional excursió homenatge a Joan Pellicer. Concretament, a les Foies (Font Nova) i les Malladetes, guiada per Carles Miret. L’eixida serà a les 9 hores des del Recinte Firal o, a les 9.30 h, des de les Foies on s’hi sumaran altres persones i col•lectius excursionistes. Precisament, Laura Morant ha recordat el lligam de Joan Pellicer a la UPG: “Ell va ser un pioner a l’hora de promoure cursos i rutes per estimar el nostre territori”.

  • El dilluns, 7 de març, a les 19.30 hores i a la Casa de la Marquesa (sala B) tindrà lloc la conferència: “Flora rara, endèmica i amenaçada de Diània”, a càrrec de Benjamí Pérez Rocher, biòleg i botànic.

  • Finalment, el dijous, 10 de març, a les 19.30 hores i a la Casa de la Marquesa (sala B) la conferència: “L’Anella verda de Gandia. Últimes accions executades”, a càrrec de Xavier Ródenas.


Sobre Joan Pellicer

Joan Pellicer va ser un metge etnobotànic que va dedicar la seua vida a la investigació i la divulgació del patrimoni natural de la Safor i de les CCVV, territori que a ell li agradava definir com Diània. Fruit dels seus treballs són els primers llibres que s’editen sobre la botànica i senderisme en la comarca: Herbari breu de la Safor (1991) i Meravelles de Diània: camins, paratges i paisatges de les comarques centrals (1995), dos autèntics best-sellers editats per la UPG i pel CEIC Alfons el Vell, respectivament. Com a professor va impulsar nombrosos cursos i tallers a la UPG, que ell sentia com a casa pròpia, i que va compaginar amb l’excursionisme com a extensió de l’aula.







bottom of page